Sengoku

Spelet handlar om de politiska och militära aktiviteterna under Sengoku Eran i Japans historia (runt andra halvan av 1500-talet i detta spelets fall.) Detta var en tid med Daimyos, härskare som stal andras mark, oupphörlig krigsföring samt maktspel.

Kortfattat är detta en perfekt miljö för ett megagame.

Detta spelet är tänkt att återspegla en väldigt annorlunda kultur och tidsepok. Som spelare levande på 2000-talet är det ofta ganska svårt att sätta sig in i de tankebanor och den kultur våra förfäder levde i. Att anamma kulturen från 1700- och 1800-talets Europa är för många svårt nog; men inte nog med att Sengoku utspelar sig i en svunnen och främmande tid, så är även kulturen, ekonomin och den religiösa bakgrunden väldigt annorlunda.

Som ett resultat av detta har mycket av dom ekonomiska och klan-underbyggande detaljerna slopats för att göra det hela enklare att förstå. Kortfattat, att ta med alla detaljer om hur 1500-talets Japan fungerade hade för det första krävt en väldigt lång handbok, samt att alla deltagare hade behövt vara bekanta med tidseran sedan tidigare. Trots populariteten hos dom färgglada samuraikrigarna i film och bland wargamers, så är det kulturellt en ganska obekant period för många och därför hoppas vi öppna upp det bredare ämnet hos den kulturella och socio-ekonomiska bakgrunden för fler spelare genom detta megagame och kanske rentav få en handfull av spelarna att läsa mer om vad som är en komplex och fascinerande period.

En stor del av spelet handlar om maktpolitiken från denna eran och som ett resultat är detaljerna kring militära operationer nödvändigtvis knapphändiga och striderna har blivit reducerade till ett väldigt simpelt stridslösningssystem vars mål är att ge lite smak utav strid utan att det tar för lång tid att lösa. I jämförelse med europeisk standard var inte krigskonsten lika väl utvecklad i samurajernas Japan. Detta innebär att arméerna tenderar att vara närstridstrupper i tillfälliga formationer, ledda av en kulturellt separat krigarelit och med förbehåll för vissa restriktiva sociala normer. Bristen på subtilitet kompenseras med extrema mängder mod och vapenfärdighet samt den vidspridda användningen av undanflykter och förräderi.